NEWSLETTER

Jesteś dzinnikarzem? Wybierz firmy z których chcesz
dostawać informacje prasową wprost na własną
skrzynke e-mail.
ZAPISZ SIĘ

WYSZUKAJ

Rodzinne problemy sprzyjają otyłości dzieci i młodzieży

ARH
2015-04-14 10:33:30

Naukowcy z University of Houston Department of Health and Human Performance i Texas Obesity 
Research Center wzięli pod uwagę trzy stresogenne czynniki – rozpad rodziny, problemy 
finansowe i zły stan zdrowia matki – i przeanalizowali, w jakim stopniu wiążą się one z 
nadmierną wagą dzieci i młodzieży. Badania wykazały, że związek ten rzeczywiście zachodzi, 
chociaż odmienne czynniki wpływają na chłopców i dziewczęta.

„Ciągłe doświadczanie problemów rodzinnych – zwłaszcza rozpadu rodziny i problemów 
finansowych – w okresie dzieciństwa było powiązane z nadwagą i otyłością dziewcząt do 18 
roku życia” – mówi dr Daphne Hernandez. Badaczka dodaje, że trzeci z analizowanych czynników 
– zły stan zdrowia matki – był z kolei związany z nadwagą i otyłością chłopców do 18 roku 
życia. „Generalnie, badania sugerują, że młode kobiety i mężczyźni odmiennie reagują na stres. 
To badanie poszerza naszą wiedzę na temat stresu i nadwagi, koncentrując się na rozłożonym w 
czasie wpływie środowiska rodzinnego” – dodaje Hernandez.
 
Dlaczego dzieci i młodzież doświadczające problemów w domu są bardziej narażone na 
dodatkowe kilogramy? Odpowiedź na to pytanie może być związana z wynikami badań Kayli Ten 
Eycke z University of Victoria. Badaczka wykazała, że stres powoduje biologiczne oraz 
psychologiczne zmiany, które wpływają na preferowane i spożywane jedzenie. Zdaniem Eycke 
„chwytamy za niezdrowe, ale smaczne jedzenie kiedy coś nas martwi”. Z eksperymentu przeprowadzonego przez dr Michaela Machta na grupie kobiet wynika, że emocje takie jak: strach, złość i napięcie podnoszą motywację do jedzenia i wzmagają uczucie głodu. Z kolei badania dr Reginy Sims z Howard University sugerują, że odczuwany stres aż trzykrotnie może zwiększyć prawdopodobieństwo spożycia zbyt obfitego posiłku.

David Wolfe, ekspert w zakresie zdrowego żywienia i autor książki Superżywność. Jedzenie i 
medycyna przyszłości, zwraca uwagę na to, że istnieją naturalne produkty wpływające 
pozytywnie na nastrój i kojące nerwy. Wolfe poleca picia rumianku i zachęca do jedzenia 
surowych ziaren kakaowca: „Kakao jest bogate w tryptaminę o nazwie serotonina. Należy ona do 
głównych neuroprzekaźników zarówno u ludzi, jak i niemal wszystkich pozostałych istot 
żyjących. Pod względem chemicznym, serotonina przypomina tryptofan, melatoninę i 
dimetylotryptaminę DMT. Serotonina pomaga nam bronić się przed stresem. Jeśli jej poziom w 
naszym organizmie jest wysoki, to świat może nam walić się na głowę, a my wciąż czujemy się 
świetnie. Natomiast jeśli jej poziom jest zbyt niski, to niezależnie od naszej rzeczywistej 
sytuacji, czujemy się źle”. 

Naukowcy, mając na uwadze wpływ pożywienia na nastrój, przestrzegają również przed spożywaniem obciążającego układ pokarmowy czerwonego mięsa i tłustych potraw, piciem mocnej kawy, herbaty oraz alkoholu, a także spożywaniem, wywołujących skoki poziomu glukozy we krwi, słodyczy.

WSPÓŁPRACUJEMY z:

Zaufali nam: