NEWSLETTER

Jesteś dzinnikarzem? Wybierz firmy z których chcesz
dostawać informacje prasową wprost na własną
skrzynke e-mail.
ZAPISZ SIĘ

WYSZUKAJ

Kolor sałaty informuje o szybkości działania antyoksydantów

ARH
2015-04-07 08:44:20

Naukowcy od dawna wiedzieli, że sałata jest bogata w przeciwutleniacze. Teraz, dzięki analizie dokonanej przez zespół badaczy z UPV/EHU-University of the Basque Country, wiadomo również, że kolor sałaty jest powiązany z tym, jak szybko te przeciwutleniacze działają. Wykorzystując elektronowy rezonans paramagnetyczny, badacze zaobserwowali różnice w zachowaniu kinetycznym związków występujących w różnych gatunkach sałaty. Eksperymenty wykazały, że zielonolistna sałata Batavia zawiera rozpuszczalne w wodzie przeciwutleniacze charakteryzujące się powolną i średnią prędkością działania, czerwona sałata Oak Leaf zawiera związki działające z prędkością średnią i szybką, a sałata posiadająca liście czerwone i zielone, z gatunku Marvel of Four Seasons, posiada związki działające ze wszystkimi wyróżnionymi prędkościami.

Dr. Pérez-López, naukowiec wydziału Plant Biology and Ecology w UPV/EHU's Faculty of Science and Technology wyjaśnia: „Fakt występowania związków, które reagują z różną prędkością nie znaczy, że niektóre z nich są lepsze albo gorsze od innych. Jeśli spożywamy jedzenie, które powoduje aktywność wolnych rodników, niektóre przeciwutleniacze poradzą sobie z nimi szybciej. Ale jest także ważne, aby nasze ciała pozyskiwały pożywienie z antyoksydantami działającymi wolniej, aby utrzymać ich działanie w dłuższym okresie czasu. Właśnie dlatego mówi się o tym, że korzystnie jest mieszać różne rodzaje sałat, ponieważ posiadają różne, dopełniające się wzajemnie właściwości”.

Także David Wolfe, ekspert zdrowego odżywiania i autor książki Superżywność. Jedzenie i medycyna przyszłości, podkreśla jak wiele informacji dostarcza nam kolor pokarmu. Wolfe sugeruje, aby, szukając roślin najbogatszych w antyoksydanty, sięgać po te charakteryzujące się najgłębszymi kolorami, począwszy od zieleni roślin liściastych czy np. spiruliny, aż po brązy ziaren kakaowca i intensywne czerwienie jagód goji. Warto pamiętać, że takie pokarmy nie tylko mogą zapobiegać wielu chorobom, ale również opóźniają efekty procesu starzenia.

 

 

 

 

WSPÓŁPRACUJEMY z:

Zaufali nam: